Hem » ADHD-utredning
ADHD-utredning
ADHD, ADD, autism? Finns misstanke om neuropsykiatrisk funktionsnedsättning?
ADHD-utredning hos Familjemottagningen
Vi stöttar både före, under och efter utredningen, oavsett vad vi kommer fram till! Vi erbjuder en helhetslösning där du som önskar göra eller har gjort en neuropsykiatrisk utredning kan få adekvat stöd på livets alla domäner.
På Familjemottagningen arbetar vi i ett tvärprofessionellt team vilket innebär att ni utöver en utredning får med er goda kunskaper i hur ni kan förstå och hantera svårigheter, få rekommendationer till skola, samtalsstöd för att stärka självbild och förmågan att hantera svåra situationer. Efter en ADHD-diagnos erbjuder vi fortsatt stöd och behandling som kan inkludera medicinsk behandling, beteendeterapi, och hjälp med att utveckla strategier för att hantera vardagliga utmaningar.
Vad är ADHD?
ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder och är ett neuropsykiatriskt tillstånd som främst kännetecknas av svårigheter med uppmärksamhet, impulsivitet och hyperaktivitet. För att få diagnosen adhd krävs att man ser svårigheter inom flera livsområden och att det leder till en funktionell nedsättning i vardagen.
Vad är ADD?
ADD är en form av ADHD där personen främst har svårt med uppmärksamhet. Kliniskt kallas diagnosen add för ADHD, huvudsakligen ouppmärksam form, men i dagligt tal benämns den oftast som ADD. För att få add uppfyller man kriterierna för ouppmärksamhet men inte kriterierna för hyperaktivitet och impulsivitet. Det är viktigt att påpeka att add fortfarande är en form av adhd och inte en egen diagnos.
Ser ADHD likadant ut för alla?
Nej. Det är viktigt att betona att ADHD är en diagnos som kan te sig väldigt olika för olika personer. Man kan med andra ord ha ADHD på en mängd olika sätt. Det finns inte bara olika diagnostiska former av ADHD (kombinerad, huvudsakligen ouppmärksam, huvudsakligen impulsiv/hyperaktiv) man kan även ha olika stora svårigheter (lindrig, medelsvår, svår).
Även symtomen kan skilja sig beroende på till exempel ålder eller kön. Kunskapen om ADHD hos flickor och att den kan se annorlunda ut jämfört med ADHD hos pojkar har till exempel ökat under de senaste åren.
Koncentrationssvårigheter
Att man har svårt att koncentrera sig betyder att en person har svårt att behålla uppmärksamheten på det som hen ska eller förväntas göra för stunden. Det kan till exempel märkas genom att man är väldigt lättdistraherad. Det kan vara svårt att i samtal eller när man till exempel skriver ett prov filtrera bort ovidkommande ljud och aktiviteter. Man blir därför särskilt känslig för distraktioner och det kan i samtal uppfattas som att man inte lyssnar. Det är även vanligt att personer med ADHD är glömska i det vardagliga livet. Man kan till exempel helt glömma bort möten eller viktiga datum. Det kan också handla om lättare saker som att inte veta vart man har lagt grejer eller att slarva bort saker.
Personer med koncentrationssvårigheter kan även ha svårt att prioritera. Det kan vara svårt att avgöra vad som är viktigast eller mest brådskande vilket i sin tur kan leda till missade deadlines och ökad stress.
Många med koncentrationssvårigheter har även svårt att följa instruktioner. Det kan ta sig i uttryck genom att personen inte verkar kunna följa en plan eller kan hantera instruktioner i flera steg. Andra symtom på koncentrationssvårigheter är att man till exempel tenderar att prokrastinera mycket. Detta även när man vet att det blir konsekvenser. Det kan även vara svårt att fatta beslut, små som stora, med anledning av att man är rädd för att välja fel. Slutligen känner sig många personer med koncentrationssvårigheter ofta trötta eller utmattade, särskilt efter aktiviteter som krävt koncentrerad uppmärksamhet.
Hyperaktivitet och impulsivitet
Med hyperaktivitet menas att en person ofta känner sig rastlös eller har svårigheter att sitta still. Man kan också ha väldigt svårt att varva ned och slappna av. Barn som är hyperaktiva uppfattas ofta av omgivningen som att de alltid är på väg någonstans eller att de har ett högt tempo.
Hos vuxna kan det vara vanligare med en känsla av rastlöshet än att man har svårt att sitta still. Det är också vanligt att man kan se hyperaktivitet i att personen pratar väldigt mycket och/eller snabbt. Med impulsivitet menar man att någon ofta gör saker utan att tänka. Eller som ofta är vanligt i fallet med personer som har adhd, man gör först och tänker sen. Man kanske råkar säga något klantigt eller elakt till någon i ens närhet. Detta kan i sin tur göra att man ofta hamnar i konflikter.
En person som är impulsiv kan även fatta snabba beslut utan att helt beakta konsekvenser. Man kanske utsätter sig för onödiga risker eller gör saker som är rent av farliga.
Hur går en ADHD-utredning till?
Känner du eller ditt barn som att det är som att gå i motvind, medan det verkar gå lättare för andra? Blir det svårt på arbetet eller i skolan? Är det kämpigt att få ”de tråkiga sakerna gjorda”? Blir det mycket konflikter med andra, som skapar lidande? Har ångest, nedstämdhet eller låg självkänsla blivit ett problem? Söker du svar på varför?
En neuropsykiatrisk utredning, som undersöker om en person har ADHD, ADD eller autism, kan ofta ge många svar och ge pusselbitar och en väg framåt.
Vi har inga väntetider och kan erbjuda kostnadsfri konsultation. Välkommen att kontakta oss!
Barnintervju
Ditt barn och psykologen kommer ha ett samtal själva under utredningen. Detta för att vi ska lära känna barnet bättre och få en bild av hur barnet ser på sin situation. Bland annat utforskar psykologen tillsammans med barnet hur hen tycker att det är i skolan eller på fritidsaktiviteter.
Föräldraintervju (anamnes)
En viktig del i utredningen är att förstå hur ditt barn har haft det under uppväxten. Har den problematik ni ser nu alltid förelegat eller kommit mer på sistone? Hur har barnet fungerat på förskola och i skolan med andra barn? Detta är exempel på saker som ni tillsammans med psykologen kommer att gå igenom. Ett viktigt syfte med detta möte är att förstå ert barns utveckling fram till idag. Ni som föräldrar kommer även få ge er bild av barnets nuvarande situation samt av barnets utmaningar och styrkor!
Psykologisk testning
När man gör en neuropsykiatrisk utredning ingår bland annat test av kognitiva förmågor. Många barn upplever detta testtillfälle som både spännande och klurigt! Barnet kommer bland annat att få rita, svara på frågor, bygga med klossar och problemlösa. För den kognitiva testningen avsätts tre timmar och vi tar pauser mellan deltesterna! Bra att tänka på inför detta tillfälle är att ta med mellanmål. Psykologen kan även komma att ge ut olika formulär både till dig som förälder och till lärare eller pedagoger för att få en så bra bild som möjligt av hur ert barn fungerar i olika situationer!
Läkarbesök
I utredningen ingår det också ett läkarbesök i form av ett samtal med en erfaren barnpsykiatriker. Det är inga sprutor eller blodprov vid läkarbesöket. Ibland är någon av våra vårdhundar med på besöken. Säg gärna till om ni önskar att en hund ska vara med!
Skolintervju
Psykologen kommer vid ett tillfälle att kontakta ert barns lärare. Samtalet sker i regel via telefon. Syftet med samtalet är att få en bild av hur det är i skolan för barnet. Ni får gärna informera läraren på förhand om att vi kommer att kontakta denne!
Återgivning
Efter utredningen ges alltid en omfattande återgivning både till familjen och om ni vill även till skolan. Vi går noggrant igenom utredningen för att både ni och er omgivning ska få en ökad förståelse och vägledning framåt.
Initial konsultation
Anamnes
Psykologisk testning
I detta steg genomgår du olika psykologiska tester för att mäta kognitiva funktioner, såsom uppmärksamhet, minne, problemlösning och exekutiva funktioner. Dessa tester hjälper till att identifiera eventuella neuropsykiatriska tillstånd som ADHD eller autism.
Läkarbesök
Strukturerade intervjuer
Återgivning
I återgivningen sammanfattas resultaten av utredningen och en diagnos ställs om det är relevant. Du får en utförlig återkoppling om dina styrkor och svårigheter samt rekommendationer för eventuell behandling, stöd och uppföljning. Det är också ett viktigt tillfälle för dig att ställa frågor och diskutera nästa steg. När utredningen är klar får du ett skriftligt utlåtande.
ADHD-utredning vuxen
Vuxenutredningar fokuserar ofta på hur ADHD påverkar arbetsliv och vardagsfunktioner, medan barnutredningar mer fokuserar på skolprestationer och sociala interaktioner. Att som vuxen kämpa med strukturen i vardagen, lida av dålig ork eller inse att personliga relationer sällan fungerar som du önskar kan skapa stort lidande. Tyvärr är det vanligt att odiagnosticerad neuropsykiatrisk problematik leder till samsjuklighet, som depression eller ångest. Anpassad hjälp är viktigt för att minska risken för tex utmattning.
ADHD-utredning barn
Ibland får vi frågor från föräldrar om hur utredningen kommer att gå till. Barnen som kommer till oss kan ofta ha behov av förberedelse innan utredningen. Stegen som brukar ingå i en utredning är barn- och föräldraintervju, psykologisk testning, skolintervju, läkarbesök och återgivning. Här kan du läsa mer om hur en utredning går till!
Varför utreda ADHD?
Fördelarna med att göra en utredning är flera. Oavsett om en utredning landar i en diagnos eller inte, är det en värdefull pusselbit till ökad förståelse för dig själv eller ditt barn. Många som får en diagnos upplever att den till stor del förklarar varför man haft svårt att få vardagen att gå ihop, och varför man länge upplevt att man fungerat annorlunda jämfört med andra.
Att få en diagnos innebär även ofta att du lättare kan få adekvat stöd för din problematik. Medicinering kan vara en väg att gå. Man kan även behöva göra anpassningar på arbetet eller i skolan. I en familj kan man också behöva göra gemensamma anpassningar för att vardagen ska fungera bättre för hela familjen. Ofta är just insikten till varför man har svårigheter en hjälp bara i sig. Att sedan kunna möta större förståelse från andra, ha möjlighet till anpassningar och hjälp kan bidra till minskat lidande.
Familjemottagningen erbjuder både möjlighet till medicinering samt stöd och hjälp i frågor kopplade till detta.
Vanliga frågor om ADHD-utredningar
Hur mycket kostar en privat ADHD-utredning?
En första konsultation är gratis hos oss. Där får du möjlighet att ställa alla frågor du eller ni har inför övervägandet om ni är intresserade av att inleda utredning eller inte. Vi svarar på frågor och kan komma med råd och hjälp vidare.
Priset för en komplett utredning är 34 000 för vuxna och 37 000 för barn (t.o.m 17 år). I det priset inkluderas alla tester, intervjuer och uppföljningsmöten. Ni har möjlighet att delbetala. Vid avslutad utredning får ni med er en gedigen kunskap och en plan på hur ni bäst tar er vidare.
Hur gör jag om jag vill göra en privat ADHD-utredning?
Om du vill göra en privat ADHD-utredning kontaktar du oss för att boka en inledande konsultation. Du kan antingen ringa eller maila oss alternativt fylla i vårt kontaktformulär på hemsidan. Tillsammans kommer vi fram till ett upplägg som passar er.
Kan jag få mitt barn testat för ADHD privat?
Ja. Vi vet att väntetiden på en utredning inom den offentliga vården ofta är lång och vill därför kunna erbjuda ett privat alternativ.
Kan man få en gratis ADHD-utredning?
Ditt barn kan få en kostnadsfri utredning hos oss via fria hälsovalet. I Sverige finns en vårdgaranti, som beskriver inom vilken tid du ska få vård. Vårdgarantin gäller också för neuropsykiatriska utredningar. Har du redan väntat i mer än 90 dagar på utredning i din region, på till exempel BUP, har du rätt till hjälp. Du kan då få remiss till annan vårdgivare och därmed få kostnadsfri utredning på annan mottagning, även om det är i en annan region än där du bor. Läs mer om fria vårdvalet här och om hur reglerna ser ut för din region!
Familjemottagningen samarbetar också med Medical Finance som är specialiserade på vårdfinansiering. Ansök enkelt via deras hemsida och få svar direkt. Observera att Familjemottagningen inte kan svara på specifika frågor vad gäller möjlighet till lån, betalningsvillkor etc.
Varför är ADHD-utredning så dyrt?
Hur lång väntetid för ADHD-utredning?
Vi garanterar dig en tid inom två veckor.
Kan företaget betala för ADHD-utredning?
Tala med din arbetsgivare, inte sällan kan arbetsgivaren gå in och stötta med betalning. Kanske har arbetsgivaren eller du själv en försäkring som kan täcka hjälpen.
Var vänder man sig om man misstänker ADHD?
Du kan kontakta oss direkt via telefon, mail eller kontaktformuläret på vår hemsida. Önskar du att få en remiss skickad till oss via fria hälsovalet kan du läsa på här för mer information om vilken aktör du behöver be att få remiss till oss. Detta varierar mellan regionerna i landet.
Vad ingår i en ADHD utredning?
En text kommer snart.
Vilka prover tas vid ADHD-utredning?
Vid läkarbesöket tar vi inga blodprover. Det är inga nålar eller sprutor. Om läkaren bedömer att prover behöver tas skickas remiss till provtalgning. Läkaren utför däremot ett antal neurologiska test och mäter även blodtryck och puls. Läkaren lyssnar även på hjärtat och lungorna.
Hur yttrar sig ADHD hos tjejer?
Kan ADHD bli värre med åren?
För cirka en tredjedel som blivit diagnostiserade som barn kvarstår inte svårigheter när de blir vuxna. Detta tros kunna bero på att svårigheterna försvinner i takt med att hjärnan utvecklas. För många kvarstår dock problematiken även i vuxen ålder. Belägg för att det på något sätt skulle bli värre finns inte i dagsläget.
Finns det fördelar med ADHD?
Trots de utmaningar som kan följa med adhd, finns det även potentiella fördelar med att ha diagnosen. Många av de mest framgångsrika personerna har diagnosen adhd. Några egenskaper som personer med adhd har som kan ses som fördelaktigt är:
- Kreativitet: Många med ADHD är mycket kreativa och kan tänka i nya och unika banor.
- Problemlösningsförmåga: Förmågan att snabbt växla fokus kan leda till effektiv problemlösning i dynamiska eller snabbt förändrande miljöer.
- Energi: Höga energinivåer kan vara fördelaktiga i situationer som kräver uthållighet eller uthållighet under långa perioder.
- Entusiasm och drivkraft: Många med ADHD kan vara mycket passionerade och engagerade när de arbetar med något som intresserar dem, vilket kan leda till exceptionell prestation och innovation.
Dessa egenskaper kan vara särskilt värdefulla i kreativa yrken eller yrken som kräver snabbt tänkande och anpassningsförmåga. Det är viktigt att varje individ hittar rätt strategier och stöd för att hantera sina utmaningar och utnyttja sina styrkor.
Välkommen!
Har du frågor eller vill komma i kontakt med oss? Önskar du boka en första tid för dig, ditt barn eller till er som par? Har du frågor om utredning eller önskar du boka en tid för en kostnadsfri konsultation? Fyll i formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan, oftast redan samma dag. Vi ser fram emot att höra från dig!
”*” anger obligatoriska fält
Du är inte ensam
Här delar vi och våra patienter med oss av vår erfarenhet.

Dags för utredning eller? – Hjälp!
Varför ska man göra en utredning och hur vet man om det är rätt? Vem gör den, och förresten, vad är en utredning egentligen? Vad kan man förvänta sig inför och under en utredning och hur tar man sig vidare?

Det var svårt att veta om det var rätt val eller inte att börja medicinera
Det var svårt att veta om det var rätt val eller inte att börja medicinera. Vi var ganska tveksamma till att börja med. Vår spontana känsla var att det var fel att medicinera när vi inte visste vad resultatet skulle bli eller de långvariga effekterna.

Äntligen förstod vi
Vi hade länge undrat varför det blev så mycket bråk runt Vincent, både hemma och i skolan. Det hände alltid något, det var alltid rörigt och bråkigt. Redan som liten var han full av energi, ständigt på språng, och hans känslor svängde snabbt mellan glädje och frustration.