Hem » ADHD-utredning vuxen
ADHD-utredning vuxen
Att genomgå en ADHD-utredning som vuxen kan vara ett avgörande steg mot ökad självkännedom och bättre livskvalitet. Många personer med ADHD har under lång tid upplevt svårigheter i vardagen, arbetslivet och relationer utan att förstå varför. En utredning kan ge klarhet och skapa möjligheter till rätt stöd och anpassningar.
En livsförändrande process
Att göra en ADHD-utredning som vuxen kan vara en livsförändrande process. Den kan leda till en djupare förståelse för sig själv, öppna dörrar till rätt stöd och förbättra både arbetsliv och relationer. Att få en diagnos handlar inte om att ”sätta en etikett” på sig själv, utan om att få de verktyg som behövs för att leva ett mer balanserat och fungerande liv. Vuxenutredningar fokuserar ofta på hur ADHD påverkar arbetsliv och vardagsfunktioner, medan barnutredningar mer fokuserar på skolprestationer och sociala interaktioner.
Har du funderat på en ADHD-utredning? Det kan vara ett viktigt steg mot en bättre vardag och en större förståelse för dig själv. Varmt välkommen att kontakta Familjemottagningen för en kostnadsfri konsultation!

Vad är skillnaden på ADHD och ADD?
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) och ADD (Attention Deficit Disorder) är närbesläktade diagnoser, men de skiljer sig åt i symtombild.
Vad är ADHD?
ADHD innefattar tre huvudsakliga symtomgrupper: uppmärksamhetssvårigheter, impulsivitet och hyperaktivitet. Personer med ADHD kan ha svårt att koncentrera sig, sitta still, kontrollera impulser och organisera sin vardag.
Vad är ADD?
ADD är en äldre benämning på den variant av ADHD som främst kännetecknas av uppmärksamhetssvårigheter utan hyperaktivitet. Personer med ADD är ofta mer inåtvända, drömmande och lättdistraherade men har inte samma behov av ständig rörelse eller aktivitet.
Idag används termen ADHD med huvudsakligen ouppmärksamhet istället för ADD i diagnossystem, men begreppet ADD används fortfarande i vardagligt tal.
Varför en ADHD-utredning gör skillnad
1 Insikt och förståelse
Ökad självförståelse: En diagnos kan ge en förklaring till utmaningar som koncentrationssvårigheter, impulsivitet, glömska och svårigheter med planering.
Bearbeta tidigare erfarenheter: Många vuxna med odiagnostiserad ADHD har upplevt misslyckanden och självkritik. En utredning kan hjälpa till att omvärdera dessa erfarenheter och minska känslan av skuld och otillräcklighet.
Bättre strategier för vardagen: Genom att förstå hur ADHD påverkar ens liv kan man hitta mer effektiva sätt att hantera utmaningar, exempelvis genom bättre planering och struktur.
2 Hjälp och stöd
Tillgång till rätt behandling: En diagnos kan leda till medicinsk behandling som kan förbättra koncentrationsförmågan och minska impulsivitet och stress.
Anpassningar i arbetslivet: Med en diagnos kan man få stöd och anpassningar på arbetsplatsen, såsom tydligare rutiner, möjlighet till flexibla arbetstider eller hjälpmedel.
Bättre relationer: Förståelsen för ADHD kan förbättra kommunikationen och relationerna med familj, vänner och kollegor. När både personen själv och omgivningen förstår utmaningarna kan det leda till ökad acceptans och minskad frustration.
Psykologiskt och socialt stöd: Med en diagnos kan man få tillgång till terapi, coaching och andra insatser för att hantera stress, ångest och låg självkänsla som ofta är kopplade till ADHD.
Hur går en ADHD-utredning till?
En utredning tar ungefär en månad och genomförs av en legitimerad psykolog och specialistläkare i psykiatri. I utredningen ingår följande:
1. Initial konsultation
2. Anamnes
3. Psykologisk testning
I detta steg genomgår du olika psykologiska tester för att mäta kognitiva funktioner, såsom uppmärksamhet, minne, problemlösning och exekutiva funktioner. Dessa tester hjälper till att identifiera eventuella neuropsykiatriska tillstånd som ADHD eller autism.
4. Läkarbesök
5. Strukturerade intervjuer
6. Återgivning
I återgivningen sammanfattas resultaten av utredningen och en diagnos ställs om det är relevant. Du får en utförlig återkoppling om dina styrkor och svårigheter samt rekommendationer för eventuell behandling, stöd och uppföljning. Det är också ett viktigt tillfälle för dig att ställa frågor och diskutera nästa steg. När utredningen är klar får du ett skriftligt utlåtande.
Ser ADHD likadant ut för alla?
Nej. Det är viktigt att betona att ADHD är en diagnos som kan te sig väldigt olika för olika personer. Man kan med andra ord ha ADHD på en mängd olika sätt. Det finns inte bara olika diagnostiska former av ADHD (kombinerad, huvudsakligen ouppmärksam, huvudsakligen impulsiv/hyperaktiv) man kan även ha olika stora svårigheter (lindrig, medelsvår, svår).
Även symtomen kan skilja sig beroende på till exempel ålder eller kön. Kunskapen om ADHD hos flickor och att den kan se annorlunda ut jämfört med ADHD hos pojkar har till exempel ökat under de senaste åren.
Koncentrationssvårigheter
Att man har svårt att koncentrera sig betyder att en person har svårt att behålla uppmärksamheten på det som hen ska eller förväntas göra för stunden. Det kan till exempel märkas genom att man är väldigt lättdistraherad. Det kan vara svårt att i samtal eller när man till exempel skriver ett prov filtrera bort ovidkommande ljud och aktiviteter. Man blir därför särskilt känslig för distraktioner och det kan i samtal uppfattas som att man inte lyssnar. Det är även vanligt att personer med adhd är glömska i det vardagliga livet. Man kan till exempel helt glömma bort möten eller viktiga datum. Det kan också handla om lättare saker som att inte veta vart man har lagt grejer eller att slarva bort saker.
Personer med koncentrationssvårigheter kan även ha svårt att prioritera. Det kan vara svårt att avgöra vad som är viktigast eller mest brådskande vilket i sin tur kan leda till missade deadlines och ökad stress.
Många med koncentrationssvårigheter har även svårt att följa instruktioner. Det kan ta sig i uttryck genom att personen inte verkar kunna följa en plan eller kan hantera instruktioner i flera steg. Andra symtom på koncentrationssvårigheter är att man till exempel tenderar att prokrastinera mycket. Detta även när man vet att det blir konsekvenser. Det kan även vara svårt att fatta beslut, små som stora, med anledning av att man är rädd för att välja fel. Slutligen känner sig många personer med koncentrationssvårigheter ofta trötta eller utmattade, särskilt efter aktiviteter som krävt koncentrerad uppmärksamhet.
Hyperaktivitet och impulsivitet
Med hyperaktivitet menas att en person ofta känner sig rastlös eller har svårigheter att sitta still. Man kan också ha väldigt svårt att varva ned och slappna av. Barn som är hyperaktiva uppfattas ofta av omgivningen som att de alltid är på väg någonstans eller att de har ett högt tempo.
Hos vuxna kan det vara vanligare med en känsla av rastlöshet än att man har svårt att sitta still. Det är också vanligt att man kan se hyperaktivitet i att personen pratar väldigt mycket och/eller snabbt. Med impulsivitet menar man att någon ofta gör saker utan att tänka. Eller som ofta är vanligt i fallet med personer som har ADHD, man gör först och tänker sen. Man kanske råkar säga något klantigt eller elakt till någon i ens närhet. Detta kan i sin tur göra att man ofta hamnar i konflikter.
En person som är impulsiv kan även fatta snabba beslut utan att helt beakta konsekvenser. Man kanske utsätter sig för onödiga risker eller gör saker som är rent av farliga.

Pusselbitarna föll på plats
Jag var 32 år när jag fick min ADHD-diagnos. Hela livet hade jag kämpat med saker som andra verkade klara utan problem – att hålla ordning, komma ihåg tider, få saker gjorda i tid. Jag kallades ”lat” i skolan, fast jag egentligen försökte så hårt att det ofta slutade med utmattning.
Läs vidare...
När jag började läsa om ADHD hos vuxna kände jag igen mig direkt. Utredningen var en känslomässig resa, men när jag till slut fick diagnosen kändes det som att pusselbitarna föll på plats. Det var inte mig det var ”fel” på – min hjärna fungerade bara annorlunda.
Med den insikten kom en enorm lättnad. Jag kunde släppa självanklagelserna och istället börja hitta strategier som faktiskt fungerade för mig. Jag fick rätt stöd, testade medicin och lärde mig att anpassa min vardag. Relationerna med mina närmaste förbättrades när jag kunde förklara varför jag var som jag var.
Att få en diagnos som vuxen förändrade inte vem jag är, men det gav mig verktygen att förstå och acceptera mig själv – och det har gjort hela skillnaden.
ADHD-diagnos och stöd
Fördelarna med att göra en utredning är många. Oavsett om en utredning landar i en diagnos eller inte, är det alltid en värdefull pusselbit till ökad förståelse för dig själv. Många som får en diagnos upplever att den till stor del förklarar varför man är som man är och varför man fungerar annorlunda jämfört med andra.
Att få en diagnos innebär även ofta att du lättare kan få adekvat stöd för din problematik. Medicinering kan vara en väg att gå. Man kan även behöva göra anpassningar på arbetet. I en familj kan man också behöva göra gemensamma anpassningar för att vardagen ska fungera bättre för hela familjen.
Familjemottagningen erbjuder både möjlighet till medicinering samt stöd och hjälp i frågor kopplade till detta.
Vanliga frågor om ADHD-utredningar
Om du går i tankar att en neuropsykiatrisk utredning kanske skulle kunna förklara de svårigheter i livet du upplevt har du kanske många frågor kring utredningsprocessen och vad den kan ge dig. Du är varmt välkommen att höra av dig för att boka en gratis konsultation, där du får tala med en psykolog hos oss. Nedan har vi också samlat några av de vanligaste frågorna vi brukar få.
Hur mycket kostar en privat ADHD-utredning?
En första konsultation är gratis hos oss. Där får du möjlighet att ställa alla frågor du eller ni har inför övervägandet om ni är intresserade av att inleda utredning eller inte. Vi svarar på frågor och kan komma med råd och hjälp vidare.
Priset för en komplett utredning är 34 000 för vuxna och 37 000 för barn (t.o.m 17 år). I det priset inkluderas alla tester, intervjuer och uppföljningsmöten. Ni har möjlighet att delbetala. Vid avslutad utredning får ni med er en gedigen kunskap och en plan på hur ni bäst tar er vidare.
Hur gör jag om jag vill göra en privat ADHD-utredning?
Om du vill göra en privat ADHD-utredning kontaktar du oss för att boka en inledande konsultation. Du kan antingen ringa eller maila oss alternativt fylla i vårt kontaktformulär på hemsidan. Tillsammans kommer vi fram till ett upplägg som passar er.
Varför är ADHD-utredning så dyrt?
Utredningar är en omfattande insats, där du vid avslutad utredning får med dig en gedigen kunskap och en plan på hur du bäst tar dig vidare. Vi inleder inte en utredning om vi inte först tillsammans kommit fram till att en privat utredning är det bästa steget för dig. Ett första förutsättningslöst besök med en psykolog är alltid det första steget.
Hur lång väntetid för ADHD-utredning?
Vi garanterar dig en tid inom två veckor.
Kan företaget betala för ADHD-utredning?
Tala med din arbetsgivare, inte sällan kan arbetsgivaren gå in och stötta med betalning. Kanske har arbetsgivaren eller du själv en försäkring som kan täcka hjälpen.
Var vänder man sig om man misstänker ADHD?
Du kan kontakta oss direkt via telefon, mail eller kontaktformuläret på vår hemsida.
Vad ingår i en ADHD utredning?
Efter den kostnadsfria konsultationen, och om du önskar boka utredning hos oss gör vi upp en tidsplan som passar dig. Våra besökare vill ofta inleda utredningen snabbt. De moment som ingår i utredningen är:
Intervju med psykolog (anamnes)
Psykologtestning
Anhörigintervju
Läkarbesök
Återgivning
Vid återgivningen får du ett dokument, ett så kallat neuropsykiatriskt utlåtande, där det som utredningen visat står. Tillsammans med din psykolog gör ni upp en plan för vilken typ av stöd eller behandling du är intresserad av efter utredningen. Önskar du prova ADHD-medicin, om du fått diagnos ADHD, så görs en plan för det.
Vilka prover tas vid ADHD-utredning?
Vid läkarbesöket tar vi inga blodprover. Det är inga nålar eller sprutor. Om läkaren bedömer att prover behöver tas skickas remiss till provtagning. Läkaren utför däremot ett antal neurologiska test och mäter även blodtryck och puls. Läkaren lyssnar även på hjärtat och lungorna.
Kan ADHD bli värre med åren?
För cirka en tredjedel som blivit diagnostiserade som barn kvarstår inte svårigheter när de blir vuxna. Detta tros kunna bero på att svårigheterna försvinner i takt med att hjärnan utvecklas. För många kvarstår dock problematiken även i vuxen ålder. Belägg för att det på något sätt skulle bli värre finns inte i dagsläget.
Hur går man tillväga för att få en utredning?
Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation så hjälps vi åt vilken typ av stöd och hjälp som passar dig bäst. Önskar du inleda utredning så planerar vi utifrån vad som passar dig. Vi har inga väntetider.
Är det värt att få en adhd diagnos?
En korrekt utförd, bred neuropsykiatrisk utredningen syftar till att ge svar på frågor på varför en person upplever svårigheter och lidande i sin vardag. Att tillsammans med psykolog och läkare utforska vad som varit svårt, där målet är att hitta svar och en riktning framåt, är ofta mycket värdefullt. Ofta kan en person som haft svårigheter i sin vardag ha utvecklat svag självkänsla, nedstämdhet eller ångest. Att hitta en förståelse inför sig själv kan ofta leda till nya insikter och en mera accepterande hållning till sig själv. Att planera för en behandling blir också viktig som ett steg efter utförd utredning.
Finns det fördelar med adhd?
Trots de utmaningar som kan följa med adhd, finns det även potentiella fördelar med att ha diagnosen. Många av de mest framgångsrika personerna har diagnosen adhd. Några egenskaper som personer med adhd har som kan ses som fördelaktigt är:
- Kreativitet: Många med adhd är mycket kreativa och kan tänka i nya och unika banor.
- Problemlösningsförmåga: Förmågan att snabbt växla fokus kan leda till effektiv problemlösning i dynamiska eller snabbt förändrande miljöer.
- Energi: Höga energinivåer kan vara fördelaktiga i situationer som kräver uthållighet eller uthållighet under långa perioder.
- Entusiasm och drivkraft: Många med adhd kan vara mycket passionerade och engagerade när de arbetar med något som intresserar dem, vilket kan leda till exceptionell prestation och innovation.
Dessa egenskaper kan vara särskilt värdefulla i kreativa yrken eller yrken som kräver snabbt tänkande och anpassningsförmåga. Det är viktigt att varje individ hittar rätt strategier och stöd för att hantera sina utmaningar och utnyttja sina styrkor.
Välkommen!
Har du frågor eller vill komma i kontakt med oss? Önskar du boka en första tid för dig, ditt barn eller till er som par? Har du frågor om utredning eller önskar du boka en tid för en kostnadsfri konsultation? Fyll i formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan, oftast redan samma dag. Vi ser fram emot att höra från dig!
”*” anger obligatoriska fält
Du är inte ensam
Här delar vi och våra patienter med oss av vår erfarenhet

Dags för utredning eller? – Hjälp!
Varför ska man göra en utredning och hur vet man om det är rätt? Vem gör den, och förresten, vad är en utredning egentligen? Vad kan man förvänta sig inför och under en utredning och hur tar man sig vidare?

Pusselbitarna föll på plats
Jag var 32 år när jag fick min ADHD-diagnos. Hela livet hade jag kämpat med saker som andra verkade klara utan problem – att hålla ordning, komma ihåg tider, få saker gjorda i tid. Jag kallades ”lat” i skolan, fast jag egentligen försökte så hårt att det ofta slutade med utmattning.