Behandling utan väntetid

Neuropsykiatrisk utredning

Adhd, add, autism? Finns misstanke om neuropsykiatrisk funktionsnedsättning? Familjemottagningen erbjuder utredning utan väntetid, alltid med bred frågeställning. 

Privata neuropsykiatriska utredningar

Finns misstanke om neuropsykiatrisk funktionsnedsättning?

Har du alltid upplevt det som att du kämpar i motvind, medan det går så lätt för andra? Eller har ditt barn svårigheter som du söker svar på?

Familjemottagningen erbjuder neuropsykiatrisk utredning i privat regi, stöd inför eventuell utredning samt insatser efter utredning. Vi har möjlighet att ta emot dig inom två veckor och har ett av marknadens lägsta priser.

hur kan vi hjälpa till?

Våra NPF-utredningar

Genom en noggrann intervju och evidensbaserade tester med psykolog samt besök hos läkare med specialistkompetens inom psykiatri kan vi identifiera om du eller ditt barn har exempelvis ADHD, autism eller en annan NPF-diagnos. Utredningen ger inte bara svar, utan även konkreta rekommendationer för stöd och anpassningar som kan underlätta din eller din barns vardag.

adhd utredning barn familjemottagningen

ADHD utredning

ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder och är ett neuropsykiatriskt tillstånd som främst kännetecknas av svårigheter med uppmärksamhet, impulsivitet och hyperaktivitet. För att få diagnosen adhd krävs att man ser svårigheter inom flera livsområden och att det leder till en funktionell nedsättning i vardagen.

ADD utredning​

Känner du ofta att ditt sinne vandrar iväg, och att det är svårt att hålla fokus i vardagen? Har ditt barn utmaningar i skolan som inte tycks handla om hyperaktivitet utan snarare om distraktion? Familjemottagningen erbjuder skräddarsydda ADD-utredningar som är anpassade för att identifiera och förstå detta mindre uppenbara, men lika utmanande, tillstånd.

Autismutredning

Upplever du att du eller ditt barn har svårigheter att förstå sociala sammanhang, hantera förändringar eller bearbeta sinnesintryck? Har du funderat på om dessa utmaningar kan bero på autism? Vi erbjuder privat autismutredning, med stöd inför eventuell utredning samt insatser efter utredning.

Medicinsk behandling

Medicinsk behandling av ADHD är en säker och effektiv metod som kan hjälpa dig eller ditt barn att få en mer fungerande och hållbar vardag. Det finns flera olika läkemedel, som kan hjälpa till att förbättra symptomen ouppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet.

När livet känns som en uppförsbacke

Varför en utredning och när behövs det?

En neuropsykiatrisk utredning görs för att undersöka om det föreligger någon neuropsykiatrisk diagnos hos en person. Det handlar främst om diagnoser som ADHD, Aspergers syndrom, autism eller Tourettes syndrom.

Oavsett om den landar i en diagnos eller inte, är alltid en värdefull pusselbit till en ökad förståelse. Inte ovanligt nog kan ångest, svag självkänsla eller nedstämdhet vara kopplat till neuropsykiatriska diagnoser och vi kan erbjuda stöd och hjälp i frågor kopplade till detta.

Det kan innebära en högre påfrestning för hela familjen att leva och anpassa sitt liv efter de omständigheter som en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan innebära.

privat adhd utredning barn
Ett tryggt hållande och gott bemötande

Så säger andra om om oss

HUR FUNGerAR DET?

Ingen kö, garanterad tid inom två veckor

Utredningen tar ungefär en månad och genomförs av vårt team av kompetenta experter med lång erfarenheter. Vi stöttar både före, under och efter utredningen, oavsett vad vi kommer fram till.

Vi erbjuder en helhetslösning där du som önskar göra eller gjort en neuropsykiatrisk utredning får stöd kopplat till individ, familj och skola. Vi arbetar i ett tvärprofessionellt team vilket innebär att ni utöver en utredning får med er goda kunskaper i hur ni kan förstå och hantera svårigheter, få rekommendationer till skola, samtalsstöd för att stärka självbild och förmågan att hantera svåra situationer. Beroende på vad just ni behöver kan vi jobba i ett större team med både psykolog, specialpedagog och familjeterapeut.

Garanterad tid inom två veckor och svar inom en månad

Vi vet att väntetiden på en utredning inom den offentliga vården ofta är lång och vill därför kunna erbjuda ett privat alternativ. Vi garanterar dig en tid inom två veckor. Tillsammans kommer vi fram till ett upplägg som passar er. Generellt tar en utredning ett par veckor till en månad att genomföra.

Familjemottagnignen medarbetare

Stöd av bred kompetens före, under och efter

Utredningen genomförs alltid av en legitimerad psykolog samt läkare. Under utredningen träffar ni psykologen flertal gånger, där ni tillsammans kartlägger din eller ditt barns situation och problematik, genomför olika tester och formulär och utforskar om en neuropsykiatrisk diagnos kan förklara de symtom eller den problembild ni söker hjälp för.
terapi

Avslutas med omfattande återgivning och vägledning framåt

Efter utredningen ges alltid en omfattande återgivning både till familjen och om ni vill även till skolan eller arbetsplatsen. Vi går noggrant igenom utredningen för att både ni och er omgivning ska få en ökad förståelse och vägledning framåt.

Vid behov hjälper vi även till i kommunikationen med skolan samt kan ge fortsatt samtalsstöd för att utveckla förmågor att hantera skolsituationen.

Kostnadsfri första konsultation

Boka en gratis 30-minuters konsultation över telefon

Hör av dig till oss på mail eller telefon så hjälps vi åt att förstå hur vi kan hjälpa dig och din familj på bästa sätt.
DIN VÅRDGARANTI

Sök utredning hos oss kostnadsfritt via det fria hälsovalet

I Sverige finns en vårdgaranti, som beskriver inom vilken tid du ska få medicinsk kontakt, bedömning, vård och behandling. Detta gäller också vid neuropsykiatrisk utredning. Du kan söka för utredning av ditt barn till oss på Familjemottagningen genom det så kallade fria hälsovalet.

Har du redan väntat mera än 90 dagar på utredning inom din region, på t. ex BUP, har du rätt till hjälp. Du kan då få remiss till annan vårgivare och därmed få kostnadsfri utredning på annan mottagning, även om det är i annan region än där du bor. Du kan då komma till oss med ditt barn. Vi har ingen kötid och kan därför ta emot ditt barn så snart vi får remissen. Vi slutför utredningen snabbt och har ett brett stöd att erbjuda efteråt.

Olika regler för hälsovalet finns, beroende på var du bor i landet. Kontakta oss så berättar vi hur du kan gå till väga.

VAD KOSTAR DET?

Vi kan erbjuda bra priser i samarbete med våra partners

Familjemottagningen har ett av marknadens lägsta priser på privata utredningar och slutför så fort som möjligt.

Utredningar är en omfattade insats, där ni vid avslutad utredning får med er en gedigen kunskap och en plan på hur ni bäst tar er vidare. Vi inleder inte en utredning om vi inte först tillsammans kommit fram till att en privat utredning är det bästa steget för er.

Ett första förutsättningslöst besök med en psykolog är alltid det första steget. Priset för en komplett utredning är 34 000 för vuxna och 37 000 för barn (tom 17 år).

Vårdfinansiering

Familjemottagningen samarbetar med Medical Finance som är specialiserade på vårdfinansiering. Ansök enkelt via deras hemsida och få svar direkt. Observera att Familjemottagningen inte kan svara på specifika frågor vad gäller möjlighet till lån, betalningsvillkor etc.

Besök deras hemsida för mer information och fullständiga villkor.

Om oss

Träffa oss som jobbar på mottagningen

Vi drivs av en önskan att barn, unga och familjer i behov av hjälp ska få god och trygg vård när de behöver det. Därför vill vi ge dig, din partner, din familj och ditt barn ett förtroendefullt bemötande, hopp om att förändring är möljigt och ett samarbete för att börja se att det blir lättare. Vi finns här och kan gå med er en bit på vägen när det känns svårt.

Självklart ses vi först för ett första möte så att du känner dig bekväm med den eller de av oss som hjälper er.

Snabb återkoppling

Välkommen!

Har du frågor eller vill komma i kontakt med oss? Önskar du boka en första tid för dig, ditt barn eller till er som par? Har du frågor om utredning eller önskar du boka en tid för en kostnadsfri konsultation? Fyll i formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan, oftast redan samma dag. Vi ser fram emot att höra från dig!

Det går även bra att ringa eller maila oss

*” anger obligatoriska fält

Kontakta oss gärna via formuläret
Ett första steg mot hjälp börjar här – låt oss kontakta dig!
Kontaktorsak*

OBS Vänligen undvik att skriva känslig information som t.ex. personnummer eller medicinska detaljer i detta formulär.

FAQ

Vanliga frågor om neuropsykiatriska utredningar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Misstänker du ADHD, ADD eller autism hos dig själv eller ditt barn? På Familjemottagningen erbjuder vi privat neuropsykiatrisk utredning utan väntetid, alltid med en bred och grundlig bedömning. Vi förstår att ovisshet kan vara påfrestande, och därför garanterar vi en tid inom två veckor. Nedan har vi samlat några vanliga frågor och svar. För mer information, besök våra sidor om respektive utredning: ADHD-utredning, ADD-utredning, autismutredning.

En första konsultation är gratis hos oss. Där får du möjlighet att ställa alla frågor du eller ni har inför övervägandet om ni är intresserade av att inleda utredning eller inte. Vi svarar på frågor och kan komma med råd och hjälp vidare.

Priset för en komplett utredning är 34 000 för vuxna och 37 000 för barn (t.o.m 17 år). I det priset inkluderas alla tester, intervjuer och uppföljningsmöten. Ni har möjlighet att delbetala. Vid avslutad utredning får ni med er en gedigen kunskap och en plan på hur ni bäst tar er vidare.

Om du vill göra en utredning kontaktar du oss för att boka en inledande konsultation. Du kan antingen ringa eller maila oss alternativt fylla i vårt kontaktformulär på hemsidan. Tillsammans kommer vi fram till ett upplägg som passar er.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, såsom ADHD, autism och Tourettes syndrom, beror på en kombination av genetiska, biologiska och miljömässiga faktorer som påverkar hjärnans struktur och funktion. Här är några centrala aspekter: 1. Hjärnans struktur och funktion Neurotransmittorer Obalanser i neurotransmittorer, som dopamin och serotonin, kan påverka hur hjärnan kommunicerar och bearbetar information. Till exempel är dopamin kopplat till belöningssystemet och uppmärksamhet. Hjärnregioner Forskning har visat att vissa områden i hjärnan, såsom prefrontala cortex (som är involverad i beslutsfattande och impulskontroll) och amygdala (som hanterar känslor), kan fungera annorlunda hos personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. 2. Genetiska faktorer Arv Det finns en stark genetisk komponent i många neuropsykiatriska tillstånd. Studier har visat att dessa tillstånd ofta förekommer i familjer, vilket tyder på att genetiska faktorer spelar en viktig roll. 3. Miljömässiga faktorer Prenatal och Perinatal påverkan Faktorer som exponering för toxiner, infektioner eller näringsbrist under graviditeten kan påverka hjärnans utveckling. Även komplikationer vid födseln kan ha en inverkan. Psykosociala faktorer Stressiga livssituationer, trauma eller brist på stöd under barndomen kan också påverka hjärnans utveckling och funktion. 4. Neuroplasticitet Hjärnan har en förmåga att anpassa sig och förändras, vilket kallas neuroplasticitet. Detta innebär att även om det finns strukturella skillnader kan träning och terapi hjälpa till att förbättra funktioner och hantera symptom. Sammanfattningsvis är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar komplexa tillstånd som beror på en kombination av biologiska, genetiska och miljömässiga faktorer som påverkar hjärnans struktur och funktion. Forskning på området fortsätter för att bättre förstå dessa samband och utveckla effektiva behandlingsmetoder.

Ja, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, såsom ADHD, autism och Tourettes syndrom, har en stark genetisk komponent och kan vara ärftliga. Forskning har visat att dessa tillstånd ofta förekommer i familjer, vilket tyder på att genetiska faktorer spelar en viktig roll i deras utveckling.

Genetiska faktorer

Studier har visat att personer med en familjemedlem som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning har en högre risk att själva utveckla ett liknande tillstånd. Detta tyder på att det finns specifika gener som kan påverka risken.

Komplex arv

Det är viktigt att notera att ärftlighet inte är en enkel fråga. Det handlar oftast om en kombination av flera gener och miljöfaktorer som tillsammans bidrar till utvecklingen av dessa tillstånd.

Miljömässiga faktorer

Även om genetiska faktorer är viktiga, spelar även miljöfaktorer en roll. Exponering för stress, trauma eller andra negativa miljöförhållanden under graviditeten eller barndomen kan påverka hur generna uttrycks och därmed påverka risken för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Forskning

Forskning inom området fortsätter att utvecklas, och nya studier bidrar till en djupare förståelse av hur både genetiska och miljömässiga faktorer samverkar för att påverka risken för neuropsykiatriska tillstånd.

Sammanfattningsvis är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar delvis ärftliga, men de påverkas också av en rad andra faktorer. Det är en komplex interaktion mellan gener och miljö som formar individens risk för att utveckla dessa tillstånd.

Utredningar är en omfattande insats, där ni vid avslutad utredning får med er en gedigen kunskap och en plan på hur ni bäst tar er vidare. Vi inleder inte en utredning om vi inte först tillsammans kommit fram till att en privat utredning är det bästa steget för er. Ett första förutsättningslöst besök med en psykolog är alltid det första steget.

Vi garanterar dig en tid inom två veckor.

Du kan kontakta oss direkt via telefon, mail eller kontaktformuläret på vår hemsida.

Här är svenska källor som kan ge mer information om ärftligheten av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, såsom ADHD, autism och Tourettes syndrom:

1.Socialstyrelsen – ”Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar” Socialstyrelsen har publicerat riktlinjer och information om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, inklusive ADHD, autism och Tourettes syndrom. Här kan du hitta information om orsaker, symptom och behandlingar. Länk: Socialstyrelsen

2. Karolinska Institutet – ”ADHD och autism” Karolinska Institutet har flera artiklar och forskningsöversikter som diskuterar neuropsykiatriska tillstånd, deras neurobiologiska grunder och behandling. De belyser både genetiska och miljömässiga faktorer som bidrar till dessa tillstånd. Länk: Karolinska Institutet

3.Riksförbundet Attention – ”Vad är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar?” Riksförbundet Attention är en organisation som arbetar med frågor relaterade till neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. De erbjuder information om ADHD, autism och andra relaterade tillstånd, inklusive deras bakomliggande orsaker och hur de påverkar hjärnan. Länk: Riksförbundet Attention

4. 1177 Vårdguiden – ”ADHD”
1177 Vårdguiden erbjuder information om ADHD, inklusive symtom, diagnos och olika behandlingsalternativ, inklusive medicinering. Länk: 1177 Vårdguiden

Dessa källor ger en solid grund för att förstå neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och deras orsaker.

berättelser

Du är inte ensam​

Här delar vi och våra patienter med oss av vår erfarenhet.

Äntligen förstod vi

Vi hade länge undrat varför det blev så mycket bråk runt Vincent, både hemma och i skolan. Det hände alltid något, det var alltid rörigt och bråkigt. Redan som liten var han full av energi, ständigt på språng, och hans känslor svängde snabbt mellan glädje och frustration.

Läs hela berättelsen »
Amanda Hartman

Hopp och ljus i mörkret

Familjemottagningens grundare Amanda Hartman, berättar om föräldrar som kontaktar mottagningen i desperation efter att psykiatrin inte tar emot deras barn. Att få hjälp i tid och mötas av hög kompetens och en trygg och erfaren behandlare i tid är viktigt.

Läs hela berättelsen »