Hem » Hjälp vid ätstörning
Hjälp vid ätstörning
Lider du eller ditt barn av ätstörning, eller har ett komplicerat förhållande till mat och ätande? Särskilt när det kommer till ätstörningar är det avgörande att hjälpen kommer snabbt. Vi kan erbjuda kvalificerad hjälp, som kan ge dig eller ditt barn vardagen och glädjen tillbaka.
Få glädjen tillbaka
Att leva med ätstörning innebär ofta att allt annat hamnar i skuggan av maten. Det som tidigare varit något som bara funkat, tar plötsligt över allt. Att inte äta, gå ner i vikt, behålla/göra sig av med maten, eller att träna blir det viktigaste i livet. Vi vet att man kan få sin frihet tillbaka, men det krävs snabb och effektiv hjälp!
Vi möter många, ofta unga, som börjat äta ”hälsosamt” och träna och att detta blir ett sätt att kontrollera sin ångest på. Ofta blir kontrollen av mat något som går från att kontrollera ångest till något som ger ångest. Snabbt kan då ätande, som tidigare fungerat helt normalt, bli en kamp och något som skapar en källa till stor ångest och oro. Att hitta motivationen till att bli frisk brukar inte komma av sig själv, så där behöver man hjälpas åt, ta små steg och arbeta sig ur de negativa tankarna.
Vad är en ätstörning?
Det finns flera former av ätstörning och flera olika psykiatriska diagnoser som är kopplade till mat och vikt och hur man uppfattar sin kropp. Anorexia nervosa (otillräckligt energiintag) och bulimia nervosa (hetsätning kombinerat med kompensatoriskt beteende, tex kräkning) och hetsätningsstörning är vanliga diagnoser. Ortorexi är ett begrepp som syftar på överdrivet fokus på nyttig kost och/eller träning.
Lidandet vid samtliga diagnoser brukar vara mycket allvarligt.
Om du eller någon i din närhet har frågor eller funderingar kring ätstörningar, finns vi här för att lyssna och ge stöd.
Snabb hjälp
Mat är livsviktigt och inget annat är viktigare. Utan mat tappar vi vår energi, ork och vår förmåga att fungera, tänka och må bra. Att prestera som vanligt i skola eller på arbete blir svårt och relationer brukar bli lidande. På Familjemottagningen kan vi erbjuda snabb hjälp vid ätstörning. Hos oss arbetar läkare, psykologer, psykoterapeuter och sjuksköterska och bildar tillsammans ett team som kan hjälpa dig eller er framåt.
Vi vet att det ofta är lång väntan på behandling av ätstörning. Vi vill hjälpa snabbt då vi vet att det är viktigt, speciellt då det gäller mat och ätande. Att lida av en ätstörning kan bli ett stort problem och ett lidande som påverkar vardagen på många sätt.

När ska jag söka hjälp?
Har du eller ditt barn tankar som handlar om att inte äta, har portionerna minskat i storlek eller antal och har ätandet blivit mera selektivt? Har matbeteendet ändrats överlag? Leder samtal om mat till konflikt och ångest? Har tankar om mat, ätande, kropp eller/och träning tagit ohälsosamt stor plats i livet, som inkräktar på glädje och vardagligt liv? När du eller ditt barn tänker på mat, ätande och/eller träning på ett nytt, tvångsmässigt eller ohälsosamt sätt tycker vi att man ska söka hjälp snabbt.
Den som insjuknat i ätstörning brukar ha mycket motstridiga, ofta rent motvilliga, känslor till att söka hjälp. Det ligger ofta i sjukdomens art att inte vilja bli frisk. Vårt mål blir därför att tillsammans hitta denna motivation.

Vilken hjälp får jag?
Vi formar alltid den behandling vi erbjuder efter den som söker till oss. Ätstörning är en sjukdom som ofta påverkar hela familjesystemet. Vi vet hur otroligt smärtsamt det är att lida av ätstörning och hur det är att se sitt barn kämpa med sjukdomen.
Vi erbjuder därför individuellt samtalsstöd och läkarvård till den sjuka samt föräldrastöd/familjestöd till de anhöriga. Vi gör även behandlingsbesök i hemmet, om så önskas. Att leva med någon som har ett ätstört matbeteende är ofta mycket slitsamt för dem som står närmast. Det skapar stor oro och frustration.
Vi, och många andra som arbetar med ätstörningsvård, brukar tala om ätstörningen som ett ”monster”, som något som flyttat in och tar sig plats. Där välmående tidigare bodde bor nu monstret. Tillsammans kan vi hjälpas åt att steg för steg få detta monster att lämna.

Var börjar vi?
Ibland kan medicinsk behandling vara ett komplement till samtalsstöd. Att lindra ångest och /eller nedstämdhet kan göra att det blir mindre smärtsamt att ta sig tillbaka till ett sunt ätande.
Ofta handlar behandlingen om att hitta tillbaka till att äta. Primärt är fokus att äta för att kroppen behöver sin näring. Utan mat kan man inte må bra.
Därefter handlar det ofta om att kunna äta utan ångest. När ätandet fungerar igen blir fokus ofta att försöka förstå; ”Varför blev det såhär?”, att hitta orsaken till ätstörningen, för att förhindra återfall och för att minska risk för annan psykisk ohälsa. Ibland är ångestproblematik, låg självkänsla, depression eller neuropsykiatrisk problematik en orsak.
Vi kan erbjuda bra priser
Vi börjar med ett förutsättningslöst bedömningssamtal på telefon. Det kostar ingenting. Vid mycket svår ätstörning, då du eller ditt barn kanske behöver dagvård, inläggning eller akut hjälp kommer vi hjälpa er med hänvisning till annan vårdgivare.
Om ni är intresserade av att komma till oss bokar vi ett första samtal med samtalsterapeut med erfarenhet av ätstörning. Tillsammans gör ni sedan upp en behandlingsplan. Samtalen handlar till en början om att kartlägga ätbeteende och att finna en väg framåt mot ett mera sunt förhållningssätt. Att arbeta med motivation till att vilja bli frisk brukar vara viktigt.
Välkommen!
Har du frågor eller vill komma i kontakt med oss? Önskar du boka en första tid för dig, ditt barn eller till er som par? Har du frågor om utredning eller önskar du boka en tid för en kostnadsfri konsultation? Fyll i formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan, oftast redan samma dag. Vi ser fram emot att höra från dig!
”*” anger obligatoriska fält
Du är inte ensam
Du är inte ensam. Här delar vi och våra patienter med oss av vår erfarenhet

När hälsa blev ohälsa
Det började med en vilja att må bättre. Att vara hälsosam. Att ta hand om min kropp. Jag läste på, uteslöt ”dåliga” livsmedel, räknade kalorier, tränade regelbundet. Folk berömde mig. ”Vilken disciplin du har!” ”Önskar att jag var lika duktig!”

Fångad i spegeln
Det började oskyldigt. En kommentar här, en blick där. En bild på en perfekt kropp i flödet, en röst i bakhuvudet som sa: ”Du kan bättre.” Jag trodde att jag hade kontroll. Att jag bara skulle bli lite hälsosammare.

I skuggan av tystnaden
Jag såg det först i hennes ögon. Hur de tappade gnistan, blev matta, som om någon släckt en inre låga. Tallriken framför henne blev en fiende, varje måltid en kamp. ”Jag åt redan i skolan”, ”Jag är inte hungrig”, ”Bara lite sallad.” Små lögner, men jag visste.