Hoppa till innehåll

Familjemottagningen – en mottagning för alla

Amanda Hartmans dröm var att hjälpa barn och familjer. Nu är drömmen verklighet. Från en idé och vision i liten skala till den idag välfungerande, hemtrevliga och fullskaliga Familjemottagningen. En mottagning som är till för alla som behöver stöd, hjälp, samtal, både för barn, ungdomar, familjer, vuxna och par.

När man går in genom dörren till Familjemottagningen möts man av ett lugn som strömmar emot en. Inredningen är ljus och hemtrevlig, med ett varmt och välkomnande sken från vägglampor och en radio på låg nivå som bryter tystnaden.

Jag är här för att intervjua Amanda Hartman, skaparen och ägaren av Familjemottagningen, numera ett familjeföretag, där Amanda har sällskap av sin bror i drift och ägarskap. När jag går längs korridoren slås jag av den positiva energi som strömmar mot mig från personalens välkomnande ansikten. Det här är historien om hur Familjemottagningen blev till och den passion och de värderingar som den står för idag.

Passion och målmedvetenhet, vägen till en större vision

När man möter Amanda slås man av hennes genuina värme och hjärtlighet. Hon är orädd och driven men också närvarande och engagerad under samtalet. Hon brinner för att ta emot klienter på klientens och medarbetarnas villkor och drömmen bara växer.

”Jag skulle vilja att Familjemottagningen fanns till för flera. Min vision idag är att kunna öppna mottagningar på flera platser, vilket den inte alls var för några år sedan. Det har vuxit steg för steg.”, berättar Amanda.

Hit ska det vara tryggt att komma, en tunnel av ljus mitt i det svåra du kommer med, menar Amanda. Redan tidigt visste Amanda att hon ville bli socionom och att få stötta barn och familjer.

Verkligheten som förebild och rättesnöre

Hon jobbade på behandlingshem med familjer i kris (barn mellan 0-12 som blev placerade) och påverkades starkt av familjernas olika förutsättningar.

”Jag träffade familjer i svår och djup kris och blev så otroligt fångad. Jag såg och förstod vad vi kan ställas inför när vi blir pressade, har det väldigt svårt och hamnar i kris. Alla familjer jag träffar har jag kvar inom mig, jag bär dem med mig – det tror jag är viktigt för att göra ett bra jobb”, konstaterar Amanda.

Alltför ofta har hon mött familjer som inte har fått god hjälp och som får kämpa för sin tillvaro.

Att jobba privat gav frihet och plats för vision

Under utbildningen till psykoterapeut formades därför idén att få jobba privat, att kunna styra villkor och bemötande av klienter utan restriktioner och regler, tidsbrist eller hindrande prioriteringar. Idag brinner hon för att skapa en vård som hon själv kan påverka med bättre miljö och kvalitet för alla.

”Jag hade funderat på att starta en privat mottagning i många år. Jag stortrivdes på BUP, men det var nu eller aldrig! Jag ville kunna ta emot ungdomar och familjer utan kringliggande krav och hinder, skapa en vård jag kan vara stolt över att ge”, säger Amanda passionerat.

Bästa jobbet man kan ha

Jag frågar hur hon orkar bära på alla livsöden. Hon blir lite otålig och svarar:

” ’Hur orkar du’ är den vanligaste frågan jag får, men det är en icke-fråga för mig. Jag hade aldrig orkat något annat. Att inte bli berörd hade varit otroligt skrämmande”, utbrister hon.

Amanda beskriver hur det ger henne mening i livet att få ge stöd åt familjer i svåra stunder, men även att få dela glädjen när allting vänder. Att arbetet aldrig känns svårt eller jobbigt eftersom det ger så mycket tillbaka. Hon blir berörd av varje person hon möter, klient eller medarbetare, vilket är tydligt. Det gör det också enkelt att förstå de värderingar som mottagningens verksamhet bygger på.

Familjemottagningens motto och grund – på klienternas och medarbetarnas villkor

Att verksamhet, behandlingar och möten drivs med kvalitet och genuin passion och på klienternas villkor är kanske det som bäst utmärker Familjemottagningen. Många som ringer hit har redan försökt få hjälp på andra sätt och fått veta att det är långa köer eller att de inte uppfyller kriterierna för just den instansen. Det finns mycket oro, frustration och förtvivlan, konstaterar Amanda. Hennes motto är istället att alla som behöver ska få plats. Kvalitet och hög servicenivå är självklart.

”Man ska aldrig behöva känna sig avfärdad för att man anses för sjuk eller för frisk föra att få komma, eller behöva valsa runt mellan olika vårdmottagningar.” säger hon.

Hit kommer man för att stanna så länge man vill och behöver, säger Amanda med eftertryck.

Kompetens och hjärtat på rätt plats

Det finns mycket hjälp att få på Familjemottagningen. Medarbetarna har bred kompetens och mångårig erfarenhet. Amanda är stolt över att Familjemottagningen faktiskt har ett komplett utbud av både psykoterapeuter, psykologer, specialistläkare och specialpedagog och erbjuder neuropsykiatriska utredningar. Här råder ett energifyllt lugn, med tydliga mål att skapa en trygg och hoppfull plats för dig som kommer hit. Stoltheten lyser också i ögonen när hon beskriver sina medarbetare. ”Man måste ha hjärtat på rätt ställe, och det tror jag alla som jobbar här har”, säger Amanda.

Familjemottagningen är nu nära den vision Amanda en gång hade, en mottagning för alla. Mottagningen växer, personalen handplockas och stämningen är varm och positiv.

Det svåraste är ofta att ta steget att lyfta luren. Väl här väntar möjligheten om det hopp och den lättnad som Amanda och Familjemottagningen vill ska utmärka dina besök här.

 

Familjemottagningens erbjudanden

Familje- och parrådgivning, subventionerat av kommunerna Danderyd, Täby, Lidingö, Sollentuna samt Österåker

Behandling/terapi för barn- och ungdomar
Behandling/terapi för vuxna
Behandling/terapi för familjer
Behandling/terapi för par

Neuropsykiatriska utredningar utan väntetid

Specialpedagog

Spec. Läkare barn och ungdom