Hjälp vid ätstörning
HJÄLP VID ÄTSTÖRNING
Lider du eller ditt barn av ätstörning, eller har ett komplicerat förhållande till mat och ätande?
LÄr dig tolka tecknen
Vad är en ätstörning?
Det finns flera former av ätstörning och flera olika psykiatriska diagnoser som är kopplade till mat och vikt och hur man uppfattar sin kropp. Anorexia nervosa (otillräckligt energiintag) och bulimia nervosa (hetsätning kombinerat med kompensatoriskt beteende, tex kräkning) och hetsätningsstörning är vanliga diagnoser. Ortorexi är ett begrepp som syftar på överdrivet fokus på nyttig kost och/eller träning.
Lidandet vid samtliga diagnoser brukar vara mycket allvarligt.
HUR FUNGerAR DET?
Snabb hjälp
Mat är livsviktigt och inget annat är viktigare. Utan mat tappar vi vår energi, ork och vår förmåga att fungera, tänka och må bra. Att prestera som vanligt i skola eller på arbete blir svårt och relationer brukar bli lidande. På Familjemottagningen kan vi erbjuda snabb hjälp vid ätstörning. Hos oss arbetar läkare, psykologer, psykoterapeuter och sjuksköterska och bildar tillsammans ett team som kan hjälpa dig eller er framåt.
Vi vet att det ofta är lång väntan på behandling av ätstörning. Vi vill hjälpa snabbt då vi vet att det är viktigt, speciellt då det gäller mat och ätande. Att lida av en ätstörning kan bli ett stort problem och ett lidande som påverkar vardagen på många sätt.
När ska jag söka hjälp?
Den som insjuknat i ätstörning brukar ha mycket motstridiga, ofta rent motvilliga, känslor till att söka hjälp. Det ligger ofta i sjukdomens art att inte vilja bli frisk. Vårt mål blir därför att tillsammans hitta denna motivation.
Vilken hjälp får jag?
Vi erbjuder därför individuellt samtalsstöd och läkarvård till den sjuka samt föräldrastöd/familjestöd till de anhöriga. Vi gör även behandlingsbesök i hemmet, om så önskas. Att leva med någon som har ett ätstört matbeteende är ofta mycket slitsamt för dem som står närmast. Det skapar stor oro och frustration.
Var börjar vi?
Därefter handlar det ofta om att kunna äta utan ångest. När ätandet fungerar igen blir fokus ofta att försöka förstå; ”Varför blev det såhär?”, att hitta orsaken till ätstörningen, för att förhindra återfall och för att minska risk för annan psykisk ohälsa. Ibland är ångestproblematik, låg självkänsla, depression eller neuropsykiatrisk problematik en orsak.
VAD KOSTAR DET
Vi kan erbjuda bra priser
Vi börjar med ett förutsättningslöst bedömningssamtal på telefon. Det kostar ingenting. Vid mycket svår ätstörning, då du eller ditt barn kanske behöver dagvård, inläggning eller akut hjälp kommer vi hjälpa er med hänvisning till annan vårdgivare.
Om ni är intresserade av att komma till oss bokar vi ett första samtal med samtalsterapeut med erfarenhet av ätstörning. Tillsammans gör ni sedan upp en behandlingsplan. Samtalen handlar till en början om att kartlägga ätbeteende och att finna en väg framåt mot ett mera sunt förhållningssätt. Att arbeta med motivation till att vilja bli frisk brukar vara viktigt.
Mer om Ätstörning och vår mottagning
Du är inte ensam. Här delar vi med oss av vår expertis, vår erfarenhet och hur vi kan hjälpa dig.
Ring eller maila oss
OM OSS
Träffa oss som jobbar på mottagningen
Vi drivs av en önskan att barn, unga och familjer i behov av hjälp ska få god och trygg vård när de behöver det. Därför vill vi ge dig, din partner, din familj och ditt barn ett förtroendefullt bemötande, hopp om att förändring är möljig och ett samarbete för att börja se att det blir lättare. Vi finns här och kan gå med er en bit på vägen när det känns svårt.
Vi ses för ett första möte då du får känna efter om du känner dig bekväm med den av oss som du möter.