Hoppa till innehåll

Medicinsk behandling vid ADHD

ADHD - medicinering

Möjlighet till struktur, koncentration och bättre fokus

Familjemottagningen erbjuder privat medicinsk behandling vid ADHD för unga och vuxna.

Medicinsk behandling av ADHD är en säker och effektiv metod som kan hjälpa dig eller ditt barn att få en mer fungerande och hållbar vardag. Det finns stort vetenskapligt stöd för att dessa läkemedel är verksamma och säkra. Det finns flera olika läkemedel, som kan hjälpa till att förbättra symptomen ouppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet.

Har du eller ditt barn fått en neuropsykiatrisk diagnos kan dessa läkemedel förskrivas inom den allmänna psykiatrin. Många gånger är dock väntetiderna långa. Familjemottagningen kan därför erbjuda medicinering i privat regi, för privatbetalande, antingen du gjort din utredning hos oss eller hos annan vårdgivare.

Du som är utredd av annan vårdgivare än Familjemottagningen behöver ta med det neuropsykiatriska utlåtandet och läkemedelsförteckning vid det första besöket till oss.

Läkemedel skrivs ut via recept och ingår i högkostnadsskyddet.

Erik, 16 år: Fått diagnos ADHD och inlett medicinering.

 

”Det känns lättare när jag tar medicinen. Utan medicinen är jag stökigare
och har svårt att koncentrera mig. Jag blir pratig. Nackdelen med att äta
medicin är att jag blir mindre hungrig. 

Jag känner mig inte direkt annorlunda när jag tar medicinen, men jag känner
själv att jag blir mindre stökig när jag tar den. 

Jag är nöjd med att jag testat medicin. Jag har bytt från en sort till en annan.

Det betyder inte att man gillar det eller kommer fortsätta men jag tycker

det varit värt att prova. För mig kändes det inte bra på en gång, men nu
i efterhand ser jag att det hjälper mig”.

BEHANDLING

Läkare och sjuksköterska

På Familjemottagningen arbetar läkare med specialistkompetens inom psykiatri samt sjuksköterskor och undersköterska. De är en del i det medicinska teamet som tillsammans ansvarar för den medicinska behandlingen.

Vill du inleda medicinering hos oss så kommer du först till läkare för bedömning. Efter det, om ni kommit fram till att medicinering skulle passa dig, så påbörjas behandlingen.
 
Under tiden vid upptrappningen av läkemedlet följs du noggrant via en individuell vårdplan och fasta kontroller (som är en förutsättning att du gör för att få löpande receptförnyelser).
Du kommer på besök och håller kontakt med sköterska och läkare, där ni tillsammans utvärderar effekt och eventuella biverkningar av medicinen.
Det medicinska teamet följer fysiskt och psykiskt mående samt tillväxt (för barn).

Dina upplevelser och reaktioner är viktiga för utvärdering vid upptrappningen av medicinen. Blodtryck, puls och vikt kontrolleras vid dina besök på mottagningen.
 

Carolina, 38 år: Fått diagnos ADHD och inlett medicinering.

”Det är faktiskt helt fantastiskt! Jag känner som jag kan leva som en vanlig människa. Det känns som att huvudet är uppstädat.  Det är liksom ”tyst i huvudet”. Är det såhär det är att vara ”normal”? Jag kan tänka en tanke i taget, jag kan sitta stilla och jag känner mig mera känslomässigt stabil. Det är som att jag har vaknat upp. Min man upplever mig som lugnare”.

Fotosearch_k6310396

frågor och svar

Priser

På Familjemottagningen är en trygg och stabil vård med ett gott omhändertagande viktigt. Vi vet att det vid insättning av medicinen och under det första året kan behövas en tät kontakt.

Uppstartsbesök och bedömning med läkare

– Medicinuppstart med förskrivning av recept

Pris: 3 500 kr

Uppföljning av medicinering

– Sjuksköterskebesök (provtagning/receptförnyelse ingår vid behov)

Pris: 1500 kr

De flesta besöken går att hållas digitalt

Vanligt är att man behöver 4-6 besök med sköterska efter läkarbesök vid insättning, det första året.

-Återbesök till läkare

Pris: 2500 kr

Om det är så att man behöver prova ut ny medicin, sker nytt läkarbesök samt sköterskekontakter.

OBS! Receptförnyelse kommer inte ske om inte behandlingsplanen som ni upprättat med läkare /sköterska efterföljs. Anledningen är att dessa mediciner kräver noga uppföljning och kan behöva regleras löpande.

Efter första årets medicininsättning bokas vanligen 2 besök hos sjuksköterska eller läkare(ett till ssk och ett till läkare) var 6e månad om behandlingen fungerat bra.

Vanliga frågor kring ADHD – medicinering

Innan du bestämmer dig för att börja medicinbehandling kan du boka ett
informationssamtal över telefon med en sjuksköterska som har lång
erfarenhet av
 ADHD-medicinering.
Det är ett samtal då du har möjlighet att ställa frågor och få
information innan du bestämmer dig för att gå vidare med medicineringen.

Ingår kostnader för provtagning?

Eventuella prover före insättning och under det första året ingår i behandlingen.

Kan jag finansiera medicineringen via delbetalning?

Beroende på finansieringsbelopp kan du ta ett lån via Medical Finance. Du når dem via länken här.

Gäller högkostnadsskyddet?

Högkostnadsskyddet gäller för utskrivna läkemedel. Det gäller dock inte för betalning av besök och behandlingstjänster.

Hur går jag vidare för att veta mer?

Kontakta oss via telefon 073 999 29 88 eller via mail för att veta mera eller för att boka in det första introduktionssamtalet med någon av våra erfarna sjuksköterskor.

Maria, mamma till Karl 15 år, beskriver sin upplevelse av medicinering:

”Det var svårt att veta om det var rätt val eller inte att börja medicinera. Vi var ganska tveksamma till att börja med. Vår spontana känsla var att det var fel att medicinera när vi inte visste vad resultatet skulle bli eller de långvariga effekterna.

Tiden innan vi tog beslut om att medicinera var ganska rörig. Många samtal om att det inte funkade med lärare, rektor och andra föräldrar. Det var efter ett samtal med rektorn på skolan som vi landade i att vi kanske skulle lägga våra tvivel på hyllan och utgå mer från sonens utmaningar och om medicinering faktiskt skulle kunna hjälpa honom med hans utmaningar i klassrummet och i samspelet med andra barn.

Första tiden var ganska jobbig. När upptrappningen var klar och vi hade hittat rätt nivåer blev det bättre men inte helt bra. Vi körde på med medicinen under lite drygt ett år. Han tyckte själv att medicinen gjorde det lättare i skolan. Även personalen märkte förändringar men det var inte helt bra ändå.

Efter ett år ungefär tog vi beslut tillsammans med hans läkare om att testa ett annat preparat. Det fungerade mycket bättre. Det glada och spralliga kom tillbaka, magontet minskade även om det fortfarande finns där. Speciellt efter lov då han inte ätit någon medicin. Jag har vid flera tillfällen frågat om han känner att medicinen hjälper och om han vill fortsätta. Han vill fortsätta och känner att det hjälper honom att koncentrera sig i skolan. Det som har varit positivt har varit att han själv känner att det gör skillnad. Att det blir en effekt och att det är till en hjälp. Det svåra var att hitta rätt, att känna att vi skulle fortsätta när det inte kändes helt bra. Att orka/våga ge det tid och även inse att vi kanske måste testa något annat preparat.

Så här i efterhand tycker jag att vi gjorde fel som inte övervägde medicinsk behandling från start. Det kändes läskigt och konsekvenserna enorma. Självklart skall andra insatser in först och även ske parallellt. Vi hade svårt att se bortom att det inte var vi som föräldrar som skulle leva med ADHD, utan det var vårt barn som kanske skulle kunna få en drägligare tillvaro med en medicinsk behandling. Tänk igenom beslutet noga och tänk in fler parametrar än oron. Ge inte heller upp bara för att det första ni testar inte fungerar. Våga låt det gå ett tag innan ni testar något nytt. Det tar tid och det finns andra preparat som kanske funkar bättre. Ju äldre barnet är desto mer delaktig kan han eller hon vara i att beskriva hur det känns, vilket såklart underlättar.”

Medicinering på distans - för dig som inte Kan komma på Plats i stockholm

Familjemottagningen samarbetar med ADHD Care

ADHD CARE by Modigo

ADHD Care är en digital specialistmottagning för medicinering och andra insatser vid ADHD/ADD. Hos ADHD Care kommer du snabbt igång med behandling och får alltid hjälp av erfarna specialistläkare och ADHD-sjuksköterskor. Du får hjälp via videosamtal och på telefon, på tider som passar dig. Ofta erbjuds du tid kvällar och helger. Du följs genom hela behandlingen.

ADHD Care vänder sig till vuxna, ungdomar och barn (från cirka 8 år) med diagnostiserad ADHD/ADD. Vi ses i mobilen eller surfplattan – varmt välkommen!

Läs mer: adhdcare.se

© Emmy Jonsson
FAMILJEMOTTAGNINGEN

Mer om vår verksamhet och våra mottagningar

Du är inte ensam. Här delar vi med oss av vår expertis, vår erfarenhet och hur vi kan hjälpa dig. 

OM OSS

Träffa oss som jobbar på mottagningen

Vi drivs av en önskan att barn, unga och familjer i behov av hjälp ska få god och trygg vård när de behöver det. Därför vill vi ge dig, din partner, din familj och ditt barn ett förtroendefullt bemötande, hopp om att förändring är möljigt och ett samarbete för att börja se att det blir lättare. Vi finns här och kan gå med er en bit på vägen när det känns svårt.

Självklart ses vi först för ett första möte så att du känner dig bekväm med den eller de av oss som hjälper er.

 

DSC00429